Kehittäjien WordPress

Eli: WordPress pähkinänkuoressa

Olin lentää pyrstölleni, kun pari vuotta sitten kuulin WordPressin pyörittävän noin neljäsosaa siitä osasta intenetiä, joka on jokapäiväisen käyttäjän ulottuvilla. Se on melkoinen saavutus. Nyt lukema on jo 30%, eikä WP:n voittokulku näytä hidastumisen merkkejä, päinvastoin. Toinen käyttöä kuvaava numero on osuus CMS (Content Management System, sisällönhallintajärjestelmä) -pohjaisista verkkosivuista, 60%.

Yleistä WordPressistä

WP on avoimen lähdekoodin (Open Source) ohjelmisto. Lisenssinä toimii GPL:n viimeisin versio, tällä hetkellä GPLv3. Kuka hyvänsä voi ottaa WordPressin käyttöönsä ja muokata sitä mielensä mukaisesti. Muokatun lopputuloksen saa myydä tai antaa eteenpäin sillä ehdolla, että loppukäyttäjää tiedotetaan oikeudestaan tehdä sama WP:n lähdekoodin osalta – omaa työpanostasi ja tekijänoikeuksillasi suojattua sisältöä ei toki saa levittää ilmaiseksi tai useimmin edes muokata.

PHP on kieli, jolla WP on pääasiassa kirjoitettu. Niinpä tietämys PHP:n perusteista auttaa miltei ketä hyvänsä, joka käyttää sivustonsa tai vaikkapa verkkokauppansa alustana WP:a. Tietokantana käytetään MySQL:aa. Lisätään soppaan Javascript, HTML ja CSS – keitos on valmis.

Turhautuminen näkyy muistilehtiön sivuilla

Edellä mainitut ovat webdesignerin ja webdeveloperin pitkäaikaiset työkalut. WordPress tuo näiden työkalujen voiman loppukäyttäjän ulottuville – suurelta osin valtavan kehittäjäkunnan kautta. Siinä seuraavan kappaleen otsikko:

Lisäosat eli pluginit

Näihin on törmännyt jokainen WP-sivustoa pinnallisestikin pyörittänyt. Plugineiden kehittäjissä piilee WordPressin todellinen voima. Lisäosilla voi hoitaa mm:

 • Kirjautumissivun kustomoinnin
 • Valikon toiminnallisuuden
 • Kaikki kuviteltavissa olevat lomakkeet
 • Leadien keräämisen
 • Verkkokaupan pystyttämisen
 • Hakukoneoptimoinnin toimenpiteet
 • Live-chatin lisäämisen sivustolle
 • Sosiaalisen median jakopainikkeet

Ja niin edespäin, lista on miltei loputon. Osa plugineista on maksuttomia (monet suosituimmat ovat ilmaisia), osa maksullisia. Käytän itse paljon maksullisia plugineja niiden kanssa tarjotun asiakaspalvelun laadun ja kehittäjien projekteihinsa sitoutumisen vuoksi. Aikeena on tulevaisuudessa kirjoittaa arvosteluja käyttämistäni lisäosista!

Ylempänä kirjoitin avoimen lähdekoodin eduista. Kehittäjälle sellainen on houkutteleva ajatus. Itsetekemiään osia – lisäosia – voi myydä alustaan varmasti sopivina. WordPress on kymmenille tuhansille kehittäjille työpaikka. Kova kilpailu takaa osaltaan lopputuloksen laadun. Huonoja lisäosia kehittävä yritys ei kauan pysy pinnalla. Toki poikkeuksia on, eikä viisi tähteä arvosteluissa aina kerro koko totuutta. Käyttäkunnissa ja taitotasoissa on eroja. Jonkun loistava käyttäjäkokemus on toisen painajainen.

Siivoa käyttämättömät pluginit pois. Jos jokin lisäosa on aktivoimatta pari kuukautta, et tarvitse sitä.

Aiemmin mainitsin verkkokaupan pystyttämisen hoituvan WordPressin pluginilla. WooCommerce on mielestäni paras valinta verkkokaupaksi. Kyseessä on todellakin ilmainen WordPressin lisäosa. Entäpä lisenssiasiat? Kuten WordPress, WC on GPL:n alainen. Muokkaa, muuta, myy lopputulos. Vau.

Kuka hallitsee?

Tilanne on siis se, että jokainen voi olla oman sivustonsa herra. Sisältöä on helppo lisätä, alusta on valmiiksi jo erittäin yhteensopiva kaikenlaiten päätelaitteiden kanssa, valmiita teemoja on saatavilla loistavia aivan ilmaiseksi. Ennen tällaisia julkisia CMS-ohjelmistoja oli verkkosivu joko surkealaatuisella HTML-pagebuilderilla (Geocities, muistoja muistoja…) tehty tai webdeveloperin tuntiliksan takana. Näin siis ellei itse hallinnut HTML:ää ja sittemin CSS:ää ja PHP:ta.

Tässä asiat, jotka sinun on tehtävä pyörittääksesi ikiomaa verkkokauppaasi:

 1. Osta domain (verkkotunnus, esim. mooses.fi)
 2. Hanki webhotelli (täältä verkkosivusi latautuvat, esim. Zoner tai Domainhotelli)
 3. Asenna webhotellin asennusohjelmalla WordPress (TEE SSL-SALATTU ASENNUS!)
 4. Asenna WordPressiin WooCommerce
 5. Hanki maksupainikkeet (vaikkapa Maksuturva)
 6. Lisää tuotteet
 7. Myy

Siinä kaikki. Tällaisen prosessin jäljiltä hallitset täysin omaa tuotostasi, kukaan ei pääse väliin. Myyt mitä haluat millä hinnalla haluat. Jos haluat kirjoittaa blogia, sinun on tehtävä vain askeleet 1-3. Toki aikaa menee, olet bloggaaja tai verkkokauppias, ulkonäön, toiminnallisuuden ynnä muiden asioiden säätöön. Yksinkertaisimmillaan kuitenkin; mikäli et välitä sivuston ulkoasusta – homma on valmis.

WordPress todellakin on kehittäjien alusta – se kehittäjä on kautta aikain voinut olla ammattimainen webdeveloper tai webdesigner – nyt se voit olla sinä itse.